Tijdens de eerste lockdown begon ik zelf met een podcast in het formaat van een traditioneel radioprogramma, dit kan je beluisteren via volgende link:
https://www.mixcloud.com/Radio_Samen_Thuis
De inhoud van je podcast bepaal je zelf, dat is het mooie er aan. Enkele concepten waar ik al mee geëxperimenteerd heb zijn bijvoorbeeld: een “radio” programma waar mensen hun verzoekjes en groetjes konden overbrengen (weliswaar op voorhand en niet live), een programma met alle bekende tv-jingles en soundtracks van vroeger, reminiscentie over algemene thema’s (bijvoorbeeld de seizoenen), de top 20 van het jaar 1953, een kerstspecial…
Participatie-mogelijkheden
De bewoners kunnen luisteren doordat het hun aangeboden wordt door ergotherapeuten, woongroep-medewerkers en vrijwilligers. Zij zien het als een kant en klare activiteit die ze samen met de bewoners kunnen doen. Op elke woongroep is er een tablet ter beschikking in combinatie met een bluetooth-speaker die men daarvoor kan gebruiken. Ik heb wel al regelmatig moeten ondersteunen om de mensen die hier minder handig in zijn op weg te helpen, daarna lukt het hen ook zelfstandig.
Aanpassingen cognitieve mogelijkheden
Wat de aard van de deelnemers betreft heb ik gemerkt dat dit heel breed kan. De eerder heldere mensen hebben misschien wat meer aan het reminiscentie en het interactieve gedeelte, mensen met dementie kunnen vaak nog erg genieten van hun voorkeursmuziek. Soms hoor ik ook dat een ergo bijvoorbeeld een stukje pauzeert om er dieper op in te gaan of wat terugspoelt om iets opnieuw te beluisteren en het zo wat aan te passen aan het tempo van de groep. Ook familieleden nemen graag deel, zo had ik voor mijn kerstspecial bijvoorbeeld een veertigtal kerstboodschappen voor bewoners ontvangen.
De bewoners hebben hun aandeel in de activiteit bijvoorbeeld door middel van het aanvragen van liedjes, vragen te kunnen beantwoorden tijdens een interview, een gedicht te kunnen voorlezen…