Activiteit

Geef zelfzorgopdrachten aan mantelzorgers

Ondersteun mantelzorgers door hen kleine opdrachten te geven die nuttig kunnen zijn naar zelfzorg, eigen welbevinden als mantelzorger.

cloud_download 4 downloads

Aan de hand van kleine opdrachten wens ik mantelzorgers te ondersteunen in deze periode. Elke opdracht belicht een ander aspect van het 'mantelzorger-zijn'. Denk hierbij aan: wie ben ik? Hoe zit het met mijn draagkracht en draaglast? Ben ik mij bewist van het aantal taken ik opneem? Hoe ziet mijn netwerk eruit? Wat als de persoon waarvoor ik zorg wegvalt, wat dan?
Per opdracht wordt er een handleiding en eventuele extra informatie of invulfiches voorzien.

Opdrachten

1) Wie ben ik naast mantelzorger?
Zie documenten:
Wie ben ik naast mantelzorger?
Wie ben ik naast mantelzorger handleiding
2) Mijn mantelzorgbalans
Zie document 'Mijn mantelzorgbalans' opdracht
3) Op zoek naar mijn energiegevers
Zie document 'Op zoek naar mijn energiegevers' opdracht

Heeft u na of tijdens het maken van deze opdrachten vragen of bezorgdheden? Neem dan zeker contact op met Freja Maenhout via [email protected] en stel al jouw vragen. Deze worden zo snel mogelijk beantwoord.

Waarom?

Coronamaatregelen
Mantelzorgers die zorgtaken uitvoeren bij meerdere bewoners mogen theoretisch gezien het woonzorgcentrum nog betreden, dit natuurlijk rekeninghoudend met de geldende maatregelen.
Deze kan u terugvinden op https://www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/Covid-19%20maatregelen%20WZC%20-%20versie%2023-03-2020_DEF.pdf.
Echter zien we in de praktijk dat de toegang voor zo goed als alle mantelzorgers en vrijwilliger wordt geweigerd uit veiligheid. Wat begrijpelijk is. Maar hoe ga je hier als mantelzorger mee om?

Behouden van contact
Als mantelzorger doe je wat je kan. Op dit moment kan dit heel wat minder zijn dan wat u gewoon was. Dit neemt niet weg dat het weinige je nu maar kan doen, heel belangrijk is voor de persoon of personen waarvoor je zorgt. Het behouden van contact, hoe moeilijk en hoe complex ook, denk maar aan personen met dementie. Het zien van een gekend, vertrouwd gezicht via camera of achter het raam kan rust brengen voor jezelf en voor de bewoner. Zien dat de ander het goed stelt, is heel belangrijk.

Belang van zelfzorg
Deze tijd is misschien wel het moment om even prioriteit aan jezelf te geven? Of stil te staan bij een aantal zaken? Een oude hobby terug het leven in te roepen? Contact op te nemen met personen waar u de laatste maanden geen tijd voor had? Enzovoort.
Goed zorgen voor jezelf betekent dat je er na deze crisis terug volop kan zijn voor de personen waarvoor je zorgt. Zorgen voor een goede balans tussen jouw draagkracht en draaglast als mantelzorger is daarbij heel belangrijk. Via de opdrachten help ik jullie op weg.

Meld aan of registreer om deze activiteit volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut

Ouderenzorg-medewerkers delen activiteitsmateriaal en inspiratie met jou

  1. check Gratis activiteiten met materiaal
  2. check Op maat van ouderen
  3. check Makkelijk beschikbaar volgens thema of onderwerp

Registreer Veilig en gratis

Je bent al lid? Meld aan

Print
Deel activiteit