WZC Nottebohm in Antwerpen startte een nieuwe rubriek in hun wekelijkse nieuwsgroepkrant: Museum @ home. Onder het motto: als wij niet naar het museum kunnen, dan brengen we het museum naar ons! Je kan er een aantal downloaden via de downloads op deze pagina.
Dankzij Google Arts & Culture kan je musea van over heel de wereld digitaal bezoeken. Voor wie een computer of tablet heeft, je kan deze website zelf bezoeken door deze link in te typen: https://artsandculture.google.com/partner.
Je kan zelf met Word of Powerpoint een selectie maken van schilderijen of andere onderwerpen.
Hoe aanbieden als activiteit?
Er zijn verschillende mogelijkheden:
-
De krant wordt voorgelezen aan een kleine groep bewoners. Bij de rubriek van Museum@home, lees ik de info over het Museum voor en beschrijf ik elk schilderij. Wie nog kan kijken kan de kunstwerken bekijken.
-
Bij de personen met dementie kan je afwisselen tussen voorlezen en het tonen van de kunstwerken, en het afspelen van instrumentale muziek (klassiek, maar ook moderner). Je kan hierbij vragen aan de bewoners wat ze van de schilderijen vinden, wat ze mooi vinden. Welke hun favoriet is en waarom.
-
Rechtstreeks via de laptop en beamer de website van Google culture & arts beamen en echte virtuele bezoeken doen. Je kan via de website echt musea langs binnen zien, dat is een beetje zoals Google Street View. Er is ook een app voor tablets waarmee je nog eenvoudiger doorheen de musea kan wandelen en met "augmented reality" kunstwerken en andere objecten kan bekijken.
Google Culture & Arts tips
Je kan volgens thema's een virtueel museumbezoek inplannen. Bekijk vooraf welke "stories" of "collections" je wil bekijken, Belgische musea bevatten ook filmpjes in het Nederlands.
Wetenschap
Kunst
Opera
In dit artikel van VRT vind je nog manieren voor virtuele museumbezoeken
Tips voor mensen met dementie
Ook voor mensen met dementie kan een virtueel museumbezoek een fijne dagbesteding zijn. Focus je daarbij niet op de feiten bij het kunstwerk, maar wel op het gevoelsmatige. Wat zie je? Wat voel je? Waaraan denk je bij dit schilderij? Benoem eventueel zelf wat je ziet en leg de link naar de leefwereld van de deelnemers. “Op dit schilderij staat een hond naast het koppel. Wie van jullie had zelf een hond?”. Een fijne tip is om hier ook de andere zintuigen dan het visuele aan te spreken. Laat mensen ook iets horen, proeven, ruiken, … dat bij de kunstwerken hoort. Zo wordt het een multisensoriële ervaring.